Färre tåg trots fler resenärer

Resandet på nattågen har ökat med 10 procent, med fullsatta tåg som resultat. Detta efter att rikstrafiken och Connex har dragit ner på avgångarna senaste två åren när resandet minskade.

Men det finns inga planer på att sätta in det tredje tåget igen utan det är upp till nästa upphandling säger Stefan Widlert generaldirektör på Rikstrafiken, den myndighet som ansvarar just för landets rikstrafik.

Nu är det ett tåg mindre per dag som går än vad som bestämdes när Connex tog över trafiken. Resandet har gått upp med fullbokade tåg som resultat. Samtidigt så har biljettpriserna höjts rejält över sommaren.

När rikstrafiken upphandlade för fyra år sen så blev Connex anklagade för att ha lagt ett dumpat bud och alltså ett lägre bud än vad det är möjligt att driva tågtrafiken för. Detta för att slå ut konkurrensen.

För ett par år sen så fick rikstrafiken ont om pengar och förhandlade då med Connex om att dra in en avgång under lågsäsong och därmed minska ersättningen till connex. Tågtrafiken i norrland går med förlust så företaget som driver linjen får ersättning från rikstrafiken.

I november för mindre än ett år sen så omförhandlade man igen och drog in det tredje tåget även under högsäsong och började i stället köra ett dagtåg mellan Umeå och Luleå. Men intresset för att åka med det tåget har varit svalt.

Rikstrafiken har sparat in 10 procent eller knappt 7 miljoner om året på att var tredje nattåg försvunnit.

Stefan Johansson som är chef för norrlandstågen på Connex säger att det indragna sommartåget varit en god affär för deras del och att den överenskommelsen gjordes för att täcka deras underskott.

Han säger även att orsaken till att man har dragit ner har varit färre passagerare till följd av konkurrens från lågprisflyget.