Sverigedemokraterna byter kommuner och går till val i landstinget

Sverigedemokraterna storsatsar i kommunvalen i år och ställer upp i 97 kommuner, men i Västerbotten är skillnaden från förra valet liten.

Partiet ställer upp i Skellefteå och Robertsfors, men också i landstingsvalet, jämfört med Umeå och Storuman förra gången.

Kommunbytet beror på kandidatbrist berättar Lars Isovaara, ordförande för Sverigedemokraterna i Norr- och Västerbotten, som toppar Skellefteålistan och dessutom är sexa på partiets riksdagslista.

I förra valet ställde Sverigedemokraterna upp i två kommuner i Västerbotten, Storuman och Umeå, med två män på vardera listan. Resultatet var skralt, 25 röster i Storuman och 159 röster i Umeå, långt ifrån att få ett mandat i någon av kommunerna.

Nu satsar man i stället bland annat på Skellefteå. Lars Isovaara berättar att Skellefteå är ett centrum för Sverigedemokraterna i norr.

Han slår i från sig ordet främlingsfientlig och kallar istället partiet för Sverigevänligt. Partiet vill kraftigt begränsa invandringen, men anser att Sverige kan ta emot 1800 kvotflyktingar per år. Lars Isovaara tror att det blir skillnad om Sverigedemokraterna får inflytande.

Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå, har inte märkt av att kommunen skulle vara ett centrum för Sverigedemokraterna. De har inga aktiviteter och inga mandat, säger han. Han säger också att socialdemokraterna kommer att bemöta dem om de sticker upp huvudet, men att det än så länge inte finns något att bemöta.

Hör Lars Isovaara:

Intervju med Lars Isovaara, längre version:

Kommentar från Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: