Läskunnighetsgaranti vill fp ha

Statlig styrning för skolan, sänkta sociala avgifter särskilt inom tjänstesektorn, och bibehållet transportstöd det är några av punkterna när folkpartiets riksdagskandidater från länet i dag presenterade sitt valprogram.

En av huvudpunkterna är att staten skall detaljstyra skolan mer för att kunna garantera att alla elever lär sig läsa och räkna. Det man vill kunna göra är att från staten gå in och se till att alla elever som inte klarar gränserna får extraundervisning, och ha betyg och nationella prov från lägre åldrar. För de lite äldre eleverna så vill folkpartisterna ha lärlingsutbildningar från 16 års ålder alltså att gymnasiet för alla inte ger möjligheten att läsa vidare på högskolan.

För universitetet så vill man få fler utbildningar och mer forskning till Umeå, och höja kvaliten på de utbildningar som redan finns här genom att ha färre platser.

En annan punkt de toppar sitt valprogram med är att de vill sänka de sociala avgifterna, framförallt för unga, arbetslösa och mest inom tjänstesektorn.

De går även till val på att göra det billigare med traditionell energi genom att sänka el och bensinskatterna och behålla transportstödet. Satsa på vägar genom att rusta upp grusvägar, E4:an, väg 363 och E45:an. De folkpartistiska riksdagskandidaterna vill även skynda på arbetet med Botnia- och Norrbotniabanan och planera för en bro över Kvarken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".