Borgerliga blocket satsar dubbelt så mycket på valet

Högerblocket satsar nästan dubbelt så mycket pengar som vänsterblocket på valrörelsen i länet.

Partidistrikten lägger flera miljoner extra nu under valrörelsen för att värva fler röster.

Det borgliga blocket har gemensamt nästan 2 900 000 kronor medan dagens regeringspartier har skramlat ihop 1 650 000, för att bedriva valkampanj för länets riksdagskandidater och till landstinget.

- Jag tycker inte man ska överskatta betydelsen av pengar i valrörelsen. Det går inte att köpa röster i Sverige, säger Peter Olofsson valledare för socialdemokraterna i länet.

Pengarna används till reklam, till material, personvalskampanjer, arrangemang och löner. Några partier anställer någon extra under den mest intensiva valrörelsen men det stora arbetet bedrivs av idiella krafter.

Det mesta av dessa pengar kommer från landstinget och partistödet. Partierna som sitter i landstingsfullmäktige får nästan 100 000 per år och mandat. 

Hur stora de totala resurserna är som läggs ner i partiernas valrörelser är svåra att beräkna. Förutom de pengar som satsas ovan tillkommer till exemepel olika former medel från andra håll i partierna och från utomstående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".