Stockholmare sjukare än norrlänningar


De nyanmälda långtidssjukskrivningarna fortsätter att minska.

Tjänstemän i Stockholmsområdet är sjukast och Skåne friskast.

Under första halvåret nyanmäldes drygt 6 300 privatanställda tjänstemän som varit sjukskrivna längre än 90 dagar, vilket är en minskning med tio procent jämfört med samma period i fjol.

Det visar statistik som TT tagit del av från försäkringsbolaget Alecta, som administrerar alla de 650 000 privatanställda tjänstemän som är försäkrade via ITP-planen.

De nyanmälda långtidssjukskrivningarna har minskat stadigt sedan 2002 och ligger nu på en nivå som är 30 procent lägre än under första halvåret 2002.

Försäkringsbolaget har också brutit ner statistiken på regionnivå. Tjänstemän i Stockholm toppar då statistiken, mätt som andel långtidssjukskrivna av totalt antal försäkrade. Norrlänningarna, såväl i södra som mellersta och norra Norrland, kommer därefter.

Lägst andel långtidssjukskrivna finns i Skåne samt i Halland, Blekinge och södra Småland.

Siffrorna säger dock inget om korttidssjukskrivningarna. Alectas bedömning är att arbetare oftare är korttidssjukskrivna medan tjänstemännen i större utsträckning står för långtidssjukskrivningarna, åtminstone i större verkstads- och industriföretag.

Vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning är fortfarande stressymptom även om tendensen i år är att den tidigare konstanta ökningen vänt ned. Runt 20 procent av sjukskrivningarna rör stressbesvär.

Näst vanligast, 12 procent, är depression, som också ökar något som andel av totala antalet sjukskrivningar.

På tredje plats kommer diagnosen ryggvärk, 6 procent. Därefter följer ångest och utbrändhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".