Landstinget betalar mer för läkemedel

Notan för länsbornas läkemedel har blivit dyrare de senaste månaderna. Det beror på flera faktorer: att vi faktiskt äter mer medicin, att läkarna är för dåliga på att välja billigare alternativ där det finns, att vårt landsting fått betala en större del av de solidariskt finansierade läkemedlen mot blödarsjuka och Hiv.

– Det finns ett antal läkemedel som ska solidariskt finansieras över landet och där har man förändrat fördelningsgrunderna så att vi helt plötsligt nu har fått en kostnadsökning på 15 miljoner som vi absolut inte räknat med tidigare, som naturligtvis också ger ett starkt genomslag, säger Sofie Edberg, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting.

Från landstingets sida så har man nu krävt ändring så att inte vissa landsting drabbas hårdare än andra.

Billigare medicin skulle kunna användas
En annan bidragande orsak till de allt högre läkemedelskostnaderna i länet är att läkare som har rätt att skriva ut läkemedel inte skriver ut billigare men lika bra läkemedel- trots att man ska det.
– Det handlar just om att man ska kunna välja ett precis lika bra fast billigare läkemedel, den rekommendationen. Det här området ska behandlas med den här typen av medicin, när det gäller blodfettssänkande mediciner eller depressioner och så vidare, och det har vi sett att vi har lite dålig följsamhet på. Vi har 900 förskrivande doktorer som har rätt att skriva ut recept och vi har väl funderat hur vi ska förstärka den informationen för att få ett bättre genomslag av de här rekommendationerna.

Men att läkemedelskostnaden ökar i länet beror också på att allt fler i länet får och tar mediciner.
– Ja, det tyder ju på det, att man skriver ut allt fler läkemedel så att säga, säger landstingsdirektör Sofie Edberg.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".