Banverkets mötesinbjudan förbigick advokater

Banverket går bakom ryggen på markägarnas ombud i Botniabaneprocessen. Det anser advokat Björn Rosengren som rått sina klienter att inte gå på samrådsmötet som de kallats till av Banverket. Banverkets advokat förnekar något sådant syfte, och säger att det står ombuden fritt att delta.

– Nu vill man alltså hitta nya kompensationsformer och då kontaktar man markägarna direkt, för att förmå dem till, till, ja olika former av åtgärder, säger Björn Rosengren som företräder markägare.

– Vi har inte haft för avsikt från Banverket i det här fallet att gå bakom ryggen på vare sig Björn Rosengren eller något av de andra ombuden, säger Banverkets advokat Nils Ryrberg som inte tycker att Banverket har gjort något fel.

Tanken var att bjuda in till ett möte för att berätta om sina tankar, ge markägarna möjlighet att ge synpunkter för att sedan ta upp detta när rättegången fortsätter.

Advokat Björn Rosengren som representerar uppemot 180 markägare i området söder om Umeå där Botniabanan skall dras har redan skrivit till Banverket vad han tycker om saken.

Rosengren menar att han och de andra ombuden måste ha ett helhetsgrepp för att kunna driva målet.

Banverket har visserligen inte bjudit in markägarnas advokater, men de är välkomna på mötet, säger Banverkets advokat Nils Ryrberg.

Samrådsmötet kommer att utannonseras de närmaste dagarna.

Reportrar Anders Wikström
Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".