Vargstam kan ha växt

Den svensk-norska vargstammen har sannolikt växt ytterligare i år. Enligt preliminära rapporter kan 16 valpkullar ha fötts under våren, även om bara sex av dem än så länge är bekräftade.

– Vi kommer att veta mer framåt senhösten, men det mesta pekar mot att stammen ökat. Fast det handlar inte om något jättesprång. Ökningen är tvärtom ganska svag, säger Åke Aronsson vid Viltskadecenter som ansvarar för vargrapporteringen i Sverige.

Han påpekar att en modest ökning är det normala sedan flera år tillbaka. Ett vargpar kan potentiellt få nya valpar varje år, men av olika skäl uteblir alltid fortplantningen inom ett antal revir. Det kan röra sig om nybildade par som träffats för sent på året, eller om par där den ena partnern dött eller blivit sjuk.

I fjol noterades totalt 15 föryngringar i Skandinavien. De rapporter som hittills kommit in talar om sex bekräftade och tio ”sannolika” föryngringar i år - totalt 16 nya kullar. Av dessa har 14 sina revir helt eller delvis i Sverige, medan två är helnorska.

Sannolik i det här sammanhanget innebär att det är bestyrkt att det finns ett intakt vargpar i området och att honan bevisligen har löpt under vårvintern. Även andra tecken på att paret fått valpar kan ha inkommit.

Tyngdpunkten i stammens utbredning ligger som tidigare i Värmland, Dalarna, Hälsingland, Närke och norska Hedmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".