Röntgen - en flaskhals för vårdgarantin

Trots att röntgen fått extra medel för att korta väntetiderna så är det fortsatt lång väntetid till en röntgenundersökning.

Längs väntetid är det till en knäundersökning med magnetkamera det säger Börje Morian verksamhetschef för radiologin inom Västerbottens läns landsting. Till en vanlig skelettröntgen kan väntetiden vara sju månader och i Umeå står 2500 patienter i kö. Röntgen omfattas än så länge inte av vårdgarantin och därför kan inte patienter söka si g till andra vårdgivare för att undersökas snabbare. Skälet till de långa väntetiderna är bland annat brist på röntgenläkare och att det skrivs allt fler remisser från vårdcentralerna.

Vårdgaratin infördes 1 november 2005

och den innebär att patienter har rätt till vård inom en viss tid. Om vårdgivaren landstinget inte klarar det har patienten rätt att söka vård och behandling på annat håll i landet och då bekostar hemlandstinget allt utom resan. I länet så klarar landstinget de flesta behandlingar som omfattas av vårdgarantin. Det som landstinget har svårt att klara idag är åtgärder inom hand och plastkirurgin och viss ortopedi. Klara förbättringar när det gäller väntetiden har det däremot blivit när det gäller utprovning av hörapparater det säger Lena Svensson som har koll på väntetider inom Västerbottens läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".