TCO kritiserar Alliansens förslag om sänkt a-kassa

Alliansens förslag om sänkt A-kassa slår hårt mot välutbildade. Det hävdar TCO, Tjänstemännens centralorganisation  som i torsdags  gick ut i en landsomfattande kampanj för att visa på hur alliansens förslag drabbar medlemmarna

Med nuvarande tak i a-kassersättningen 20 075 kronor får en genomsnittlig medlem i TCO ut 71 procent av sin lön. Med alliansen förslag till sänkningar skulle den siffran hamna på 66 procent.

För en genomsnittlig medlem i länet betyder det 1000 kronor mindre i månaden.

Alliansen vill även ta bort avdraget för avgiften till facket och a-kassan. En sjuksköterska skulle då få betala 1300 kronor mer om året.

Enligt TCO skulle många förlora rätten till a-kassa med alliansen förslag att slopa det särskilda studievillkoret som gör att heltidsstuderande kan få ersättning efter studierna. 2005 var det det 40 tusen som med alliansen förslag skulle skulle mista rätten till ersättning enligt TCO.

TCO menar att alliansens förslag skulle ge sämre skydd vid arbetslöshet försvåra omställningen på arbetsmarknaden samt ge sämre löner.

Arbetslöshet och sjukförsäkringar är inga bidragsystem som påstås utan försäkringar som de anställda betalt genom att avstå från att ta ut avgifterna i lön.  TCO som är partipolitiskt obunden delar inte alliansens syn på arbetslöshetsförsäkring.

Historien visar att det är det är längtan efter framgång som driver tillväxten. Inte rädslan för fattigdom. Ökad otrygghet på arbetsmarknaden ger inte fler jobb hävdar TCO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".