Umeås Green Zone förebild för Johnson Creek USA

Johnson Creek i Wisconsin USA startar ekologiprojekt med Umeås Green Zone som en av förebilderna.

Miljötänkande med rötter i Umeå sprids nu över världen. I det lilla samhället Johnson Creek i Wisconsin i USA ska det byggas ekologiskt, berättar den lokala tidningen Daily Times. Och inspirationen kommer bland annat från Green Zone i Umeå där det finns en bilhall, bensinstation och hamburgerrestaurang som har ett gemensam ekologiskt värme- och kylsystem.

Kommunchefen i Johnson Creek är också imponerad av Umeås centralvärmesystem med kraftvärmeverket Dåvamyran som en del och som transporterar värme i milslånga ledningar. En delegation från Jefferson County var på besök i Sverige sexton dagar i början av juni för att studera ekologiska projekt.

I Green Zone-området ligger energiförbrukningen på 45 kilowatt per kvadratmeter och det kan jämföras med normen för nybyggen idag ligger på över 100 kilowatt kvadratmetern.

Per Carstedt menar att Green Zone är ett levande exempel att det går att minska energi och vattenförbrukning. Och internationellt dyker nu upp efterföljare. En dyker nu upp i USA, och i Japan finns exempel på hela samhällen som byggs enligt Green Zone-modellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".