Hovrättsförhandlingarna inledda mot Hagamannen - det blev stängda dörrar

Klockan 9.34 stängde Hovrätten i Umeå dörrarna till rättssalen där Hagamannens dom omprövas under de kommande fyra dagarna. Ingen press och inga åhörare får följa resten av hovrättsförhandlingarna.

Rättegången inleddes strax efter klockan nio med att dom i Tingsrätten omfattande fängelse och skadestånd till de utsatta kvinnorna lästes upp.

Åklagaren har överklagat att tingsrätten frikände Hagamannen för två fall av våldtäkt, och att fängelsestraffet var för lågt. Åklagaren kräver livstids fängelse. Hagamannen vill att hovrätten ogillar åtalen för en våldtäkt och för mordförsök och att fängelstraffen i stället sänks.

Nu följer alltså stängda dörrar för hela domstolsprocessen fram till slutanförandena.

I morgon eftermiddag skall området vid universitetssjukhuset besökas av rätten att Hagamannen döms för mordförsök för överfallet där. Den kvinna som attackerades var nära att frysa ihjäl när hon lämnades där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".