Mobbning av samiska skolbarn

Ännu 2006 blir skolbarn som har samisk språkundervisning mobbade, berättar Sameradion. Språkläraren i Vilhelmina bekräftar att samiska barn blir utsatta för trakassering av andra elever. Ina Nejne Olofsson från Vilhelmina, har kallats ”lappjävel” genom hela grundskoletiden.

– I klassrummet var det en pina rent av från trean och uppåt, säger Ina Nejne Olofsson som har varit elev vid skolorna Volgsjö och Hemberget. I sex år har hon haft undervisning i sydsamiska. För medeleverna var Ina Olofssons etnicitet och språkundervisning grund för mobbning.

Stenley Olofsson, Inas far, berättar att Inas äldre bror också har blivit mobbad i grundskolan. Tanken har varit att anmäla saken till Skolverket, men rektorerna på Volgsjö och Hemberget ville själva jobba med saken.

Gunnel Nilsson har jobbat som samisk språklärare i 15 år med elever från Vilhelmina, Dorotea och Åsele. Hon bekräftar att barn utsatts for trakassering i samiskundervisningen.
– Till exempel kan man komma till klassrummet och det är skrivet lappjävel och ett hakkors på väggen ovanför bordet där vi ska jobba.

Reporter Anne Wuolab, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".