Många glutenallergiska barn

Glutenintolerans bland barn är mycket vanligare än vad forskare tidigare trott, enligt en ny studie. Forskarna ser ett samband med förändrad spädbarnskost.

Omkring 30 av 1 000 tolvåringar drabbas av sjukdomen, visar en studie av 7 400 barn runtom i landet.
– Det här är väldigt mycket om man tänker på att det är en kronisk sjukdom som kräver livslång behandling, säger barnläkaren Anneli Ivarsson vid Umeå universitet som leder studien.

Sjukdomen innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten som finns naturligt i vete, råg och korn. Hos de yngsta barnen visar sig ofta symtomen i form av magbesvär och att de växer dåligt. Sjukdomen finns ofta dold och orsakar diffusa symtom som trötthet och magbesvär.

Glutenintolerans, celiaki, har länge betraktats som en ovanlig sjukdom. Fram till mitten av 1980-talet insjuknade omkring ett barn per tusen. Då kom plötsligt en kraftig ökning som med stor säkerhet berodde på en förändrad spädbarnskost. Mängden mjöl i industritillverkad barnmat ökades och övergången från bröstmjölk gick ofta för snabbt.
– Många barn började abrupt med ganska stor mängd mjöl efter det att de hade slutat amma, säger Anneli Ivarsson.

Sjukdomen är betydligt vanligare bland barn födda från mitten av 1980-talet till mitten av 1990-talet. För omkring tio år sedan kom forskningsresultat som visade att spädbarn bör börja med glutenhaltig mat gradvis under tiden de fortfarande ammar. När detta blev känt minskade antalet drabbade barn snabbt. Barnen i studien är födda 1993, mitt under toppen av den epidemi som då förbryllade forskarna.

Tio per tusen barn i den aktuella årskullen har diagnostiserats när de sökt sig till hälso- och sjukvården. Ytterligare 20 per tusen upptäcktes när forskarna bjöd in barn i Malmö, Lund, Växjö, Norrköping, Norrtälje och Umeå till blodprovstagning.
– I västvärlden har det ansetts att tio per tusen är en hög siffra. Att vi hamnar tre gånger så högt är väldigt anmärkningsvärt, säger Anneli Ivarsson.

Celiaki behandlas effektivt genom att helt undvika all mat som innehåller vete, råg och korn för resten av livet. Anneli Ivarsson understryker att ingen ska börja med glutenfri mat på egen hand. Det är viktigt att läkare först konstaterar att man verkligen har sjukdomen.

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".