Dåligt skydd vid arbete i privat hem

Personer som arbetar med så kallade hushållsnära tjänster får inte ett tillräckligt arbetsrättsligt skydd med dagens lagstiftningen. Det skriver juristen Chatarina Calleman i sin rapport om anställningsförhållanden för just hushållsnära tjänster.

Syftet bakom rapporten har varit att belysa hur anställningsförhållandena för hushållsnära tjänster ser ut. En fråga som Chatarina Calleman tycker har kommit bort i den allmänna debatten, som mest har kommit att handla om hur behovet ser ut hos den som ska köpa tjänsten.

För den som anställs i någon annans hem idag finna inga fackliga organisationer eller kollektivavtal. Arbetstiden är längre och det behövs ingen saklig grund för uppsägning. Något som krävs på andra områden av arbetsmarknaden.

– Det får konsekvensen att anställningsförhållandena kan se ut lite hur som helst, säger Chatarina Calleman, som föreslår en ändrad lagstiftning på området.

En ändrad lagstiftning är inget moderaternas riksdagskandidat Ulla Lövgren tror på. Tillsammans med den borgerliga alliansen föreslår hon sänkta skatter för hushållsnära tjänster. Något som i sig kommer att leda till tryggare anställningsförhållanden då mycket av det svart arbete som görs i hushållen idag då skulle kunna bli vitt, tror hon.

Vänsterblocken är rätt överens om att ingen skatterabatt ska införas. Miljöpartiet kan tänka sig en skattesubventionering på den här typen av tjänster för vissa grupper, då för att komma åt just den svarta arbetskraften.

Reporter Ann-Louise Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".