Mobilnätet inget att lita på

Att förlita sig på mobiltelefonnätet är att tänka fel. Det tycker försvarsdirektören i Västerbotten, Sture Lövgren, efter de problem som uppstod i Åsele i helgen när samhället tiodubblades till antalet och många ringde till varandra.
Mobilnätet är ett komplement till det fasta telefonnätet. Det fasta nätet är fortfarande huvudalternativet, enligt försvarsdirektören. Men nu har mobiltelefonen blivit ett huvudalternativ för många, fast det egenligen är ett sekundärt system, menar Sture Lövgren. Mobilnätet har sina begränsningar och det bör man vara medveten om, och helst tänka i alternativ innan så att man är förberedd om något inträffar, säger Sture Lövgren. Det var inte bara privatpersoner utan också ambulans, polis och räddningstjänst fick problem med telefonerna i helgen när Åsele invaderades av människor med telefon. Telia har inte byggt sitt mobilsystem för maxbelastning konstaterar Sture Lövgren. Det är ju en kostnadsfråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".