Ovanligt varm höst

Vi har haft en av de varmaste höstarna sedan 1965, enligt SMHI. Det har varit en ovanligt varm sommar som övergått till en mycket varm höst.

Värmen påverkar oss nordbor positivt, det tror bland andra Åsa Borgström i Umeå.
– Jag tror nog att man bara är glad, speciellt i min ålder. Vintrarna blir så långa ju äldre man blir.

Barfota i skorna och bara armar i t-shirt, det är ingen ovanlig syn när man besöker stadens gator och torg, fast september snart är slut. Det har varit en ovanligt varm sommar och det varma vädret har fortsatt under hösten.

Lars Knutsson är meteorolog på SMHI och han berättar att det är kallare väder på gång och att det redan snöat i Kiruna. Han säger också att det inte hör till vanligheterna att det är så här varma höstar och att man måste gå tillbaka till 1999 och 1965 för att hitta liknande temperaturer som liksom i år legat på tre till fyra grader över det normala. Lars Knutsson tror inte att den varma hösten påverkat klimatet, i alla fall inte på kort sikt.

– På ett mycket längre tidsperspektiv så kan vi diskutera det här om klimatuppvärmningen och nu är jag ju inte alls någon expert på det för jag är prognosmeteorolog, men man kan inte dra några slutsatser från ett väderläge om hur klimatet förändras på lång sikt.

Men hur kommer det sig att det är så här varmt tror du?
– Som ofta när det gäller temperaturavvikelser så beror det på vindriktningen faktiskt. Vi har ofta vindar från syd eller sydväst som dragit upp mildare luft söderifrån.

Det hänger alltså på vinden?
– Ja, det kan man säga, och vinden beror i sin tur på lågtryckens och högtryckens placering. Anledningen till att vi haft syd- sydvästvindar det är väl att vi haft ett högtryck med centrum något öster eller sydost om Skandinavien och väster om det här högtrycket blåser det sydvindar.

Så det handlar lite om tur då, hur vindarna blåser?
– Ja, det kan man väl säga att i mångt och mycket är det slump, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Reporter Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".