Skellefteå toppar, Sorsele tar jumboplatsen

Skellefteå är länets bästa företagarkommun. Det visar en undersökning gjord av organisationen Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. I botten finns Sorsele.
– Vi får ju en sämre kreditvärdighet i och med att ingenting har värde här i Västerbottens inland, säger Göran Westerberg som arbetar med näringslivsfrågor i Sorsele.

Det är företagens bokslut som undersökts, och utvecklingen mellan 2004 och 2005. Dessutom har man tittat på hur många aktiebolag som nyregistreras i kommunerna.

Trenden de senaste tre åren undersökningen har gjorts är positiv för länet generellt, berättar Företagarnas regionchef Torbjörn Halvardsson, till exempel har risken att företagen ska hamna på obestånd minskat med fyra procent.

Skellefteå toppar alltså listan i länet, och ligger på 25:e plats i landet. Det är främst tillverkande företag och byggföretag som visar en god utveckling.

– Det här är ju också ett uttryck för att Skellefteåregionen och Västerbotten som helhet har en väldigt bra konjunktur nu. Basnäringarna, när vi pratar om energi, råvaror, trä, metaller, och det är ju det som är drivkraften för väldigt många företag, säger Skellefteå kommuns näringslivschef Sture Lestander.

Tvåa i länet ligger Umeå, där tjänste- och serviceföretag är mest positiva, exempel är konsultföretag, och företag som säljer företagstjänster. Handeln har också haft bra vinstresultat. Trea ligger Nordmaling, som på tre år ryckt upp sig från en bottenplacering - i landet.

I botten på listan i år både i länet och i landet finns Sorsele. Göran Westerberg har varit näringslivschef och jobbar nu med projektledning mot till exempel biltestindustrin. Han är inte förvånad över bottenplaceringen i Företagarnas och Uc:s lista. Sorsele och andra inlandskommuner har sämre förutsättningar, menar han. Fastigheter som byggs tappar i värde vilket påverkar mätningar som utgår från kreditvärdigheten och soliditeten hos företagen.

Reporter Anders Wikström