Bättre vård för patienter med höftfraktur

Ett nytt vårdprogram för höftfrakturer ger minskade kostnader för landstingen och minskat lidande för patienterna. Nu sprids det nya vårdsättet till flera sjukhus i Europa.

Höftfrakturer orsakade av fall bland äldre kostar samhället stora pengar och orsakar lidande bland de som drabbas.

- Men med noggrannare utredningar, behandling och rehabiltering kan vårdtiderna kortas jämfört med traditionell vård, menar sjukgymnasten Michael Stenvall som jobbar på Geritartiken på universitetsjukhuset i Umeå.

19 000 personer drabbas årligen av höftfraktur orsakade av fall och många klarar efteråt inte av att gå eller klara sin personliga vård.

Men genom att arbeta på ett nytt sätt, med ett vårdprogram, har vårdtiderna kortats med i snitt tio dagar. Och jämfört med de som vårdats på traditionellt vis klarade fler av att gå inomhus utan hjälpmedel.

- De allra sköraste, dementa, hade bäst effekt av det här programmet, säger Stenvall.

Det här nya sättet införs nu inom vården och används redan på ortopenden vid NUS, och det sprider sig. Bland annat Sunderby sjukhus i norrbotten, Ulevål i Oslo och sjukhus i Frankrike använder sig av det.

Michael Stenvall presenterade i går sin doktorsavhandling om höftfrakturer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".