Kommuner dömer ut sameutredningar.

Inlandskommunerna kommer döma ut utredningarna om samebyarnas rättigheter.

I de olika remissförslag som man arbetar med tar kommunerna tydligt markägarnas parti och inte samebyarnas.

Den 1: a november går remisstiden ut för både Jakt- och fiskeutredningen och Gränsdragningskommissionens utredning. Att samebyar ska bestämma över privat mark och att renskötseln ska bedrivas ända ner till kusten är det mest kontroversiella frågorna i utredningarna. Vilhelminas blivande kommunstyrelseordförande, centerpartisten Gunnar Hörnlund, antyder att staten konspirerar för att stärka samebymedlemmarnas rättigheter. ”Det är som att man smygvägen försöker införa det här utan att först utreda vilken rätt markägaren har till sin egen mark och vilken rätt samerna har”, säger Gunnar Hörnlund.

I Sorsele är politikerna inne på att kommunen inte kan stödja ett förslag som ensidigt gynnar samebymedlemmar. Alla Sorselebor ska kunna fiska och jaga till en rimlig kostnad och det är kommunens uppgift att tillgodose alla invånare rättvist. Och fler kommuner dömer ut utredningarna. Nu ska 10 - kommungruppen, ett nätverk för inlands- och fjällkommuner, skriva ett gemensamt remissvar mot utredningarna.

På Länsstyrelsen i Västerbotten avfärdar man däremot inte jakt- och fiskeutredningen som helhet. ”Samerna har haft rätt att jaga och fiska i alla tider skillnaden är att det sätts på papper”, säger Rolf Troeng som är den tjänsteman som jobbat med remissförslaget på Länsstyrelsen. Där har förslaget föredragits för Rennäringsdelegationen men inte tagits i Länsstyrelsens styrelse ännu. För Länsstyrelsens del handlar kritiken mer om att Jakt- och fiskeutredningen får kostsamma och svåradministrerade följder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".