Lund ger sig in i kampen om att bli kulturhuvudstad

Nu har Lund kastat sig in ordentligt i kampen med Umeå om att bli en av de två kulturhuvudstäderna i Europa 2014. I slutet av september startade deras kampanj som skall mynna ut i ansökan om att bli Sveriges kulturhuvudstad. Också Lettland får utse en kulturhuvudstad. Vilken det blir avgörs av EU:s ministerråd.

När nu Lund officiellt har startat sin kampanj med 54 miljoner kronor i ryggen, är sammanlagt tre kandidater på banan: också Kalmar och Umeå.

Nu handlar arbetet i de olika organisationsgrupperna om att skapa attraktioner eller verksamheter att visa upp i sin anmälan: För alla utom Göteborg. Göteborg har inte bestämt sig riktigt än, men stadsägda evenemangsbolaget skall komma med förslag som lämnas i slutet av oktober.

Det gäller också att skapa allianser.

I Kalmar är nu hela regionförbundet engagerat, och kulturhuvudstaden är en länsangelägenhet. I våras hade Kalmar besök av Lettland för att eventuellt samarbeta tvärsöver Östersjön - och att två städer skulle samarbeta gränsöverskridande är en sån tanke som kan intressera EU:s ministerråd.

Sedan Umeås kampanjstart i våras har Umeå varit i Grekland på studiebesök, och hälsat på i Estland för att få deras erfarenheter. Umeås kampanjledning tänker liksom kalmariterna också träffa letter och har bjudit in representanter för Rigas kulturhuvudstadsambitioner på besök för kulturhuvdstadssamarbete över Östersjön.

En trevare till lanstingets kulturutskottsordförande har gjorts, och nu tänker Umeås kampanjledning ordna träffar med allmänheten en gång i månaden med början i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".