Bättre flygplatsekonomi med nya regler

Förra året beslutade regeringen att flygtrafiken till de kommunalt ägda flygplatserna i landet ska garanteras genom en allmän trafikplikt och att upphandlingen i fortsättningen ska skötas av staten. En trygghet för flygplatser där passagerarunderlaget är ojämnt och ekonomin inte alltid går ihop. Men åtgärderna har inte helt jämnat ut de skillnader som finns mellan statliga- och kommunala flygplatser.
Det hela handlar om vilka avgifter man får ta ut från flygbolagen. Kommunerna har inte tagit ut några avgifter från flygbolagen för tjänster som de utför som till exempel lastning och lossning av bagage. De har heller inte tagit ut några start och landningsavgifter. Kommunerna har tidigare själva skött upphandlingen av flygtrafiken och även fått täcka inkomstbortfall som uppstått på grund av bristande kundunderlag. Allt för att säkra flygförbindelsen. Det är problem som man inte brottas med på statliga flygplatser. Där får man ut avgifter från flygbolagen för alla tjänster man utför och för att de ska få starta och landa på flygplatsen och eventuella underskott på olönsamma flygplatser fiansieras med det överskott som Arlanda flygplats står för. Skillnaderna har inte jämnats ut ännu. På torsdag förra veckan hölls ett möte mellan rikstrafiken och representanter för de kommunala flygplatserna där man skulle komma överens om hur debiteringen av flygplatsavgifterna ska se ut i framtiden. Resultatet blev att kommunerna får ta betalt av flygbolagen för allt förutom landningsavgifterna. Ja, ekonomin för kommunerna förbättras, men vad vad förändringen får för konsekvenser för kunderna står klart först den 7 augusti då ska rikstrafiken ha beslutat vem som ska ta över flygtrafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".