Akut åklagarbrist i länet

Det råder brist på åklagare i länet. - I framtiden kommer hela Västerbotten att drabbas, men i nuläget är det i Skellefteå som läget är mest akut. Där ska man nu tillsätta två vakanta tjänster och ännu finns inga sökande. Det säger Axel Holmberg, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Umeå.
Ansökningstiden till de två tjänsterna går ut i mitten på augusti. Hittills föutsätter man att man kommer att få sökande. Man har vänt sig till samtliga åklagare i landet för att berätta att det finns lediga tjänster att söka i Skellefteå. Lyckas inte rekryteringen måste man anställa fler åklagare i Umeå istället, det tror i varje fall Axel Holmberg skulle vara lättare. Men hur man i så fall ska lösa arbetsfördelningen mellan Skellefteå och Umeå eller hur man långsiktigt ska komma tillrätta med åklagarbristen. Det vill Axel Holmberg inte kommentera i nuläget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".