Omdebatterade köpta professurer

En del av universitetens professorer avlönas av näringslivet. Men det finns en risk att företag kan försöka stoppa forskningsresultat. Mer om detta i P4 Västerbotten efter klockan fyra.
De adjungerade professorerna kan ha samma arbetsuppgifter och bedriva samma forskning som universitetets egna forskare, men lönen betalas av någon utifrån, till exempel av företag eller organisationer. Risken finns att företagen "köper sig" äganderätt till forskarens resultat och kan stoppa dem om de missgynnar företaget. - Det är viktigt att man inte gör några såna överenskommelser när man anställer adjungerade professorer, Jan-Erik Ögren, univeritetsdirektör på Umeå universitet. Sven-Åke Persson är adjungerad professor och forskningschef på Försvarets forsknings institut, FOI, i Umeå. Han anser att både företagen och universiteten vinner på situationen. Företagen för att det kan blir lättare att rekrytera medarbetare, och universiteten får en professor som kan föreläsa utan att det kostar universiteten något.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".