Datorteken försvinner efter nyår

Från och med årsskiftet kommer länets arbetsmarknadspolitiska åtgärder att halveras. Regeringens budgetpropostion innebär bland annat en nedläggning av Datorteken i samtliga av länets sju kommuner.

I Sundsvall försvinner Kubis, som är en del av datorteket i kommunen.

På Kubis har i år 400 personer fått hjälp med jobbansökning, grundläggande datorutbildning och andra typer av stöd för att kunna komma ut på arbetsmarknaden.

En av dessa är 64-årige Ragnar Sjöbom, han är kritisk till regeringens beslut.

- Det är helt förödande eftersom det slår undan benen på de personer som har datorteken som en sista utväg för att ta sig ut på abetsmarknaden, säger han.

I år har länets datortek totalt sysselsatt 2490 personmånader. Med detta menas att vissa deltagare har gått på datortek i en månad och andra upp till tre månader, den totala siffran räknas därför i personmånader.

Den 18 december är sista dagen för deltagarna på Kubis i Sundsvall. Därefter upphör verksamheten och de tolv handledarna som arbetar på Kubis blir arbetslösa. En av de tolv är Kerstin Wermelin. Hon är givetvis inte glad över att förlora sitt jobb, men hon är mer bekymrad över vad som ska hända med de människor som är i behov av datortekens och i detta fall Kubis hjälp.

- Det är väldigt många människor som behöver den här hjälpen och efter nyår har de ingenstans att gå. De får stanna hemma utan sysselsättning, säger Kerstin Wermelin.

På länsarbetsnämnden i Härnösand väntar man nu på mer detaljerade direktiv från regeringen. Först då vet de hur många arbetsmarknadsåtgärder som försvinner i länet samt vad dessa ska ersättas med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista