Örnsköldsvik centrum för ny exportsuccé

Örnsköldsvik blir centrum för nästa stora svenska exportvara, kunskapen om hur man förvandlar skog till etanol. I vart fall om företaget Sekab med VD Per carstedt i spetsen får bestämma.

Det var en påtagligt upprymd Per Carstedt som i onsdags presenterade grunddragen för hur företaget Sekab ska bli världsledande på tekniken att producera etanol från cellulosa. En teknik som enligt ledande forskare måste utvecklas för att världen ska klara av att ställa om från oljeberoendet och på sikt också dämpa växthuseffekten. Men det är dyrt. Det första steget med en testanläggning kostar minst en miljard kronor, och ska den kunna byggas krävs statliga pengar, något som Per Carstedt tror på.

Får man de statliga pengarna kan spaden sättas i jorden redan under 2007 för det första steget i en satsning som Per Carstedt tror kan vara startskottet på en svensk industriframgång som kan ge 20000 nya jobb fram till 2014 och minst 30 nya jobb i Örnsköldsvik de närmsta 2 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".