Ånge förlorade miljoner på anbudsmiss

När Bobergsskolan i Ånge kommun för fem år sedan skulle köpa undervisning av ett privat företag, gick de runt lagen om offentlig upphandling.

Det kan ha kostat skattebetalarna miljontals kronor.

Enligt lagen om offentlig upphandling måste en kommun alltid ge alla företag samma möjlighet att konkurrera. Men i Ånge kommun slöts ett avtal med det privat företaget Wildland fire utan någon upphandling.

Först i år har en riktig upphandling skett och nu är det företaget Doctus, som nästa höst ska börja bedriva undervisningen.

Doctus pris för utbildningen är 2,2 miljoner billigare än Wildland fires, men Doctus fick aldrig frågan för fem år sedan. Om de skulle ha fått det då skulle de kunnat ha erbjudit en lika bra undervisning men till ett lägre pris.

Tord Sundquist var rektor på Bobergsgymnasiet när avtalet slöts. Han var även en av initiativtagarna och han tycker inte att de gjorde något fel när de slöt ett avtal med Wildland fire utan att ha en offentlig upphandling först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".