40 jobb försvinner på Örnsköldsviks sjukhus

Ett 40-tal anställda vid sjukhuset i Örnsköldsvik kommer att förlora sina jobb nästa år. Drygt 20 vårdplatser tas bort när sjukhuset ska spara 30 miljoner kronor.

Den stora besparingen ska göras genom att många patienter som i dag vårdas på regionsjukhuset i Umeå istället ska flyttas till Sundsvall.

Vården i Umeå kostar det här året närmare 90 miljoner kronor för förvaltningen i Örnsköldsvik. I snitt 1.500 kronor per innevånare mot knappa tusenlappen i Sollefteå.

Nu vill man styra över en stor grupp av dessa patienter till länssjukhuset i Sundsvall och på så sätt spara 15 miljoner nästa år.

Lika mycket pengar ska sparas genom att man återigen drar ned på antalet vårdplatser. Förra året drogs 20 platser in och det blir något liknande igen. Översynen görs i tre steg och ska vara klar vid årsskiftet.

Totalt kommer ett 40-tal anställda att förlora sina jobb.

Ett intensifierat samarbete med sjukhuset i Sollefteå kommer också bli en följd av besparingspaketet. Det säger Jan Sundqvist, sjukhusdirektör i Örnsköldsvik, som också öppnar för att viss specialistvård kan koncentreras till något av de två sjukhuset.

- På alla områden där Sollefteå och Örnsköldsvik är för små, utifrån det befolkningsunderlag vi har, finns det en bärbarhet att hitta ett samarbete som gör att vi kan samsas om resurserna, säger han.

Men han sätter definitivt stopp vid att samordna BB i Sollefteå och Örnsköldsvik.

- BB ska finnas kvar både i Sollefteå och Övik, säger sjukhuschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".