"Folk är inte lata, det finns inga jobb"

Arbetslösa behöver inte mer straff, utan det är antalet jobb som måste bli fler.

Så kommenterar arbetssökande i Härnösand moderate finansministerns förslag om att dra in en dagersättning i a-kassan från de som inte söker jobb nog aktivt.

- Det låter helt vansinnigt, säger Carina Andreasson, som besökte arbetsförmedlingen under måndagen.

- Folk är inte lata, det finns inga jobb, det är bara det, säger hon.

Det är inte straff och böter som hjälper, det är svårt att hitta jobba att söka, det säger om flesta arbetssökande på arbetsförmedlingen i Härnösand, som radio Västernorrlands reporter pratar med.

Och även för arbetsförmedlarna kom förslaget som en överraskning.

Eva Forsström som är informatör på länsarbetsnämnden säger att arbetsförmedlingen inte ska agera polis för då blir samarbetet med den arbetssökande lidande, men hon tror samtidigt att det kan finnas fördelar med förslaget också.

I dag kan arbetsförmedlingen dra in hela a-kassan om en arbetssökande inte är tillräckligt aktiv i sitt jobbsökande. Men det sker sällan, och det är ett straff som anses väldigt hårt.

Ett slags bötesbelopp på en dags indragen ersättning kan vara lättare att dela ut

- En indragning av en dags ersättning kan kanske vara i samförstånd med den arbetssökande, som kanske känner att han eller hon inte varit tillräckligt aktiv, jag tror att det kan vara en väg, säger Eva Forsström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".