Kenneth Eriksson, SCA fälld för bestickning

SCA-chefen Kenneth Eriksson fälldes på tisdagen av Östersunds tingsrätt för bestickning. Samtidigt fälldes också Jämtlands landshövding Maggie Mikaelsson för mutbrott och brott mot jaktlagen.

Maggie Mikaelsson har bestämt sig för att överklaga sin dom, men Eriksson vill fundera ett tag till.

Eriksson och Mikaelsson åtalades i maj i år för en jakttur arrangerad av SCA med Maggie Mikaelsson som inbjuden deltagare.

Jaktmarkerna ägdes av Hushållningssällskapet och arrenderades av SCA. Enligt försvaret var Maggie Mikaelsson inbjuden i egenskap av ordförande i Hushållningssällskapet och representant för markägaren och inte som landshövding. Problemet är bara att om man är landshövding så är man landshövding först och främst i alla sammanhang, enligt tingsrätten i Östersund.

Maggie Mikaelsson fälldes alltså för mutbrott och också för brott mot jaktlagen eftersom hon inte betalat någon jaktavgift. Samtidigt dömdes alltså även SCA-chefen Kenneth Eriksson från Sundsvall för bestickning eftersom det var han som bjudit in Mikaelsson.

Tingsrätten såg nu inte särskilt allvarligt på det inträffade utan nöjde sig med relativt låga dagsböter som straff för båda två.

Mikaelsson fick 50 dagsböter och Eriksson 30. En av nämndemännen ville till och med fria båda helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".