Landstingets energisparande uppmärksammas av EU

EU-kommissionen har antagit Landstinget Västernorrland, som en av hittills 133 deltagare i en kampanj för energihushållning.

Det är landstingets klimatinvesteringsprogram med olika delprojekt såsom Snökyla vid Sundsvalls sjukhus, energisnålare belysning och ventilation och miljövänlig uppvärmning som uppmärksammas av EU, enligt ett pressmeddelande från Landstinget Västernorrland.

Även upphandling av miljöbilar och det nyligen avslutade projektet Hållbara Transporter ingår i landstingets kampanjbidrag.

Klimatinvesteringsprogrammet syftar till att minska landstingets totala energiförbrukning med i genomsnitt 2 GWh eller 1,5 % per år. Under 2005 minskade förbrukningen med 4 %.

- Vi kan vara ett föredöme vad gäller energibesparingar och miljö, inte bara regionalt utan också i övriga Europa. Dessutom är Snökylan vid Sundsvalls sjukhus både unikt och tekniskt i frontlinjen. Genom att vi är med i EU:s energikampanj ökar länets möjligheter att etablera samarbete med andra inom EU:s energi-, miljö- och forskningsprogram, säger Benny Eriksson, vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".