Största mängden alkohol beslagtas i Sundsvall

Tullen beslagtar årligen mängder av alkohol som olagligt förs in i landet, och Sundsvall står för den största delen. Alkolholen förvaras i tre rum på en mycket säker, kall, mörk och hemlig plats i Sundsvall.

- Sammanlagt är det cirka 150000 liter alkohol varav 110000 liter är beslagtaget i år, säger tullinspektören Sune Nordström.

Anledningen till att den största mängden alkohol beslagtas i Sundsvall är att det transportföretag som fraktar alkoholen håller till i länet. Mycket av den beslagtagna alkoholen, som består av sprit, vin, öl och alkoläsk, har redan passerat bäst-före datum.

Hur det kommer bli med den beslagtagna alkoholen är inte avgjort ännu. I dag kommer EU-domstolens generalsekreterares utlåtande om vilka regler som ska gälla för privatpersoners import av alkohol, och domen väntas komma i början på nästa år.

- Man börjar undra när en och samma mottagare har beställt en hel pall öl, det vill säga ungefär 400 liter. Vi misstänker att en hel del av den här alkoholen säljs vidare, bland annat till minderåriga. Det skulle ju vara mycket allvarligt, säger Sune Nordström.