Trots snöns frånvaro är snöröjningsbudget redan spräckt

Gröna gräsmattor, plusgrader och regn istället för snö. Så ser det ut runtom i länet, trots att det bara är knappt tre veckor kvar till jul. Det kraftiga snövädret i början av året ledde till att snöröjningsbudgeten i Sundsvall överskreds tidigt.

- För varje dag som det inte är snö är det positivt, säger Jan Eriksson som är avdelningschef på fastighetskontoret i Sundsvall.

I vinterbudgeten ingår förutom snöröjning allt annat som hör ihop med vintern, som till exempel halkbekämpning. I Sundsvall lades årets vinterbudget på nästan 27 miljoner kronor.

- Men det pekar mot nästan 31 miljoner kronor. Det får inte vara mer än 4-5 snötillfällen per år om budgeten ska hållas. Och då får det inte komma mer än kanske en halv meter snö i den här stan, säger Jan Eriksson.

Även runtom i länet har frånvaron av snö varit av godo. I Örnsköldsvik överskreds årsbudgeten för vägvinterhållning redan i våras, medan det i Sollefteå i nuläge finns pengar över. I Östersund är budgetläget stabilt och i Härnösand är den på ungefär samma nivå som den brukar vara. Mer pengar läggs istället på sandning på grund av det är mer halka.

- Det är som gungor och karuseller, säger Andreas Einarsson på Hemab, Härnösand Energi & Miljö. Med mildare vintrar blir det otroligt isigt vilket ökar kostnaderna för sandning.

Han tror därför att den totala kostnaden i slutändan ändå blir ungefär densamma.

Hans-Erik Hansson på Gatukontoret i Östersund längtar efter en riktig vinter med mycket snö, medan Tommy Nordin på kommunen i Sollefteå hoppas på att få slippa både snö och kyla ett tag framöver, även om det finns lite pengar kvar att ta av.