Ny strategi för länets hamnar

För första gången i länets historia finns nu en hamnstrategi och ett samarbetsdokument undertecknat av ägarna till Sundsvalls hamn, Söråkers hamn och Härnösands hamn.
Västernorrland är med sina 27 hamnanläggningar ett av dom län som har flest hamnar i landet.

Länsstyrelsen har gjort en översyn av hamnkapacitet och trafikering av hamnar och terminaler i Västernorrland.

Som ett led i detta har länsstyrelsen efter samråd med länets hamnägare pekat ut Sundsvalls hamn som förslag till att bli prioriterad hamn nationellt och i EU-perspektiv. Hamnen ska då knyta samman godstransport via sjöfart, järnväg och landstransporter, speciellt via E4.

Landshövdingens dialog med hamnägarna har nu lett fram till samarbetsdokumentet.

Hamnsamarbetet är en mycket viktigt del för att komma ifråga i en nationell hamnprioritering. Ett hamnsamarbete stärker också länets möjligheter som hamnregion att konkurrera med andra hamnregioner i södra delen av landet.

- Jag är glad åt att vi fått fram ett hamnsamarbete som ett steg i att få fram en ekonomiskt konkurrenskraftig sjöfart för länet, säger landshövding Gerhard Larsson.

Material som länsstyrelsen nu låtit ta fram är betydelsefullt för länets infrastruktur och det kommer även att användas som underlag för regeringens utredare av landets hamnstrategi. Denne regeringsutredare var för övrigt i veckan på besök hos landshövdingen och mottog då underlaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".