Politiker säger nej till storlän

Nej - vi vill inte ha någon sammanslagning av Jämtlands och Västernorrlands län till en gemensam sjukvårdsregion.
Det säger de flesta av de ledande politiker i området som svarat på en enkät som Sveriges Radio gjort:

I början av nästa år kommer den statliga Ansvarskommittén med förslag om den regionala indelning.

Reporter här var Hans Andersson och du hörde också Maria Söderberg och Tage Påhlsson.

36 politiker i kommuner och landsting har fått enkäten. Det är de ledande - dvs landstings-, kommunal- och oppositionsråden det handlar om. Och frågan var om de är för eller emot en region Mellannorrland med ansvar för hälso- och sjukvård ?

28 har svarat och av dem så säger tolv att det behövs en region Mellannorrland. Men det är bara tre av dom som säger att det inte finns något annat val.

Tage Påhlsson oppositionsråd i Ånge säger att han är mycket för idén:

Nio av dom positiva säger att det kan vara ett första steg eller att de också kan se andra alternativ - en större region eller ett annat samarbete.

Bara två att de vill ha det som idag och är emot en större region än ett län. Maria Söderberg är kommunalråd i Krokom:

Femton är emot eller har andra idéer.

De flesta vill rita nya kartor som bortser från nuvarande länsgränser. Örnsköldsvik skulle dras norrut mot Västerbotten eller att de nordlgaste hälsingekommunerna kanske bör höra till en region norrut.

De flesta säger att innehållet i samarbetet är viktigast och inte att ta fram linjalen och rita nya gränser. Och det kan handla om samarbete om hela utvecklingspolitiken - tex jobben och kommunikationerna .Inte bara sjukvården. Staten ska sluta vara klåfingrig och dela med sig av makten till regionens politiker - varför inte ett regionparlament ? Det menar flera av dem som svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".