Domeij och Jonsson bakom skidskytteskrällen i Österrike

Sofia Domeij från Örnsköldsvik och Helena Jonsson från I 21 Sollefteå låg bakom den stora skidskytteskrällen i Österrike. Sverige hamnade på fjärde plats i världscupstafetten och laget var bara 10 sekunder från en pallplats!

Helena gjorde ett suveränt lopp på första sträckan och växlade som fyra medan Sofia Domeij förde hem det svenska laget till denna sensationella fjärde plats.

Svenskt skidskytte är mer än Anna Carin Olofsson.

Det visade Helena Jonsson, Anna-Maria Nilsson och Sofia Domeij då Sverige slutade fyra i söndagens stafett - trots 13 missade skott. -Jag tror det inte dröjer länge förrän vi är på pallen. Vi kan ta det på VM, sade slutsträckans Sofia Domeij.

Ryssland vann stafetten efter en spurtduell mot Tyskland.

Kampen om tredjeplatsen stod mellan Sverige och Norge. Svenskorna var snabbare i spåret, men norskorna behövde ta till sju färre extraskott. Nu skiljde 9,7 sekunder fram till pallen för Sverige, men den österrikiske speakern skrek sig ändå hes om ”den svenska sensationen”.

I Hochfilzen förra året bommade samma svenska kvartett tre skott mindre, men slutade då nia - och laget drygt fem minuter efter Norge.

Reservsuccé

Det är den utvecklingen som är sensationell: -Jag hade hoppats på det här, men jag hade inte trott det. Får vi in några fler skott är vi på pallen, sade 22-åriga Helena Jonsson efter sin suveräna startsträcka.

Trots att Jonsson fick ta till tre extraskott växlade hon som fyra, bara 28 sekunder från ledningen.

Anna Carin Olofsson fick ta till fyra extraskott, men var ändå snabbast av alla på andrasträckan och förde upp Sverige till andraplats. Anna-Maria Nilsson hade 20 sekunder fram till täten när hon gav sig ut på loppet hon egentligen inte skulle ha startat i: -Jag fick reda på att jag skulle köra först i morse. Jag har varit sjuk i veckan så jag var jätteosäker hur det skulle gå.

Den 23-åriga reserven gjorde ett lopp över all förväntan, med två bom hade Nilsson den fjärde bästa tiden på sin sträcka. Hon växlade som trea, med 37 sekunder fram till tätlagen Tyskland och Ryssland.

Hård träning

Sofia Domeij, längdtjejen som förra säsongen gjorde lappkastet till skidskytte, skulle på slutsträckan försöka hålla undan för den jagande norska stjärnan Linda Grubben. Svenskan hade ett försprång på 40 sekunder inför det sista stående skyttet, men det räckte inte. -Det var jättenervöst, jag har ju inte så mycket erfarenhet av det här, sade 30-åriga Domeij, som missat 13 av 30 skott i de två individuella tävlingarna i Hochfilzen.

Nu sköt hon en långsam ståserie men behövde ändå ta till alla tre tidsödande extraskott, medan norskan sköt snabbt och fullt. Det avgjorde kampen om tredjeplatsen.

I mål skiljde knappt tio sekunder fram till Norge, och två minuter till segrande Ryssland. Då bara ett av de 16 lagen i stafetten missade fler skott än svenskorna var fjärdeplatsen ändå ett bevis för hur mycket laget har utvecklats under Wolfgang Pichlers hårda träning. -Vi tränar enormt hårt och har enorm disciplin, ska man nå toppen så krävs det, sade Sofia Domeij.

Förbundskapten Staffan Eklund har länge sagt att damlaget ska kunna strida om en stafettmedalj i OS 2010.

Det kan gå mycket snabbare än så.

Om man ska tror Sofia Domeij kanske redan i VM i Italien i februari.

Lars Markusson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".