Sollefteåtjejen Jonsson nära fullträff - fyra i skidskytte

Sollefteåtjejen Helena Jonsson har ställt in siktet på världstoppen. På onsdagen var hon nära en fullträff i skidskyttets världscup.

Den 22-åriga svenskan slutade på en sensationell fjärdeplats i onsdagens distanstävling i Hochfilzen - två placeringar före Anna Carin Olofsson.

-Det var inga dåliga skalper Helena tog, säger förbundskaptenen Staffan Eklund.

Den 22-åriga tjejen från Helgum utanför Sollefteå har under Wolfgang Pichlers tuffa träning utvecklats enormt. Förra veckans tävlingar i Österrike blev startskottet på någonting stort.

Jonsson tog flest placeringar av alla i fältet när hon körde upp sig 31 placeringar, till 21:a plats, i lördagens jaktstart. I söndags svarade hon för en lysande insats på den första stafettsträckan, som till slut gav Sverige en meriterande fjärdeplats. -Jag har vetat om att Helena har kapacitet att vara bland de tio bästa när allt stämmer. Nu visade hon att hon inte har respekt för de bästa och vågade hänga på i spåret, säger Eklund när TT når honom på telefon.

Jonsson hade inför söndagens distanstävling över 15 km aldrig varit bättre än 16:e i ett världscuplopp i skidskytte. Nu var Jonsson i ledningen efter tre felfria besök på skjutvallen, men så drog hon på sig en straffminut i det sista stående skyttet. -Visst var den minuten försmädlig, men man måste ändå förlåta henne. Hon berättade att benen darrade under det sista skyttet - så hon var väldigt nöjd med att få ned fyra av fem, säger Eklund.

Bendarren innebar att segerchansen förbyttes till en fjärdeplats, Jonsson slutade nu 1,19 minuter efter segrande tyskan Andrea Henkel. -Otroligt bra, det passar Helena med en distanstävling där skyttet är så viktigt, summerar Eklund.

Tyskan Henkel stortrivs i Hochfilzen, hon har hittills vunnit samtliga tre individuella världscuptävlingar som avgjorts i den österrikiska alporten i vinter. Onsdagens segermarginal till landsmaninnan Martina Glagow var drygt 50 sekunder. Jonsson hade knappt 16 sekunder fram till ukrainskan Oksana Chvostenko på den sista pallplatsen.

Anna Carin Olofsson åkte snabbast av alla i spåret, men sköt på sig fyra tilläggsminuter. ”Aco” körde ändå i mål som sexa, bara 1,57 efter segrande Henkel (som bara hade en straffminut). I skidtid var Olofsson 52 sekunder snabbare än Henkel, som hade näst bäst fart på skidorna. -Jag är ändå inte ett dugg orolig för Anna Carin, jag vet att hon kan skjuta och hon visade ju hur snabb hon är i spåret. Jag tror också det är bara att för Anna Carin att det gick så bra för Helena, tidigare har det alltid varit tryck på Anna Carin att det är hon som ska lyckas.

Av övriga svenskor var Anna-Maria Nilsson 57:a (tre bommar) och Sofia Domeij 70:e (sex straffminuter).

Under torsdagen kör herrarna världscup i Hochfilzen, men inte den planerade distanstävlingen över 20 km. Snöbristen gör att arrangörerna inte får ihop en så lång slinga som behövs och distanstävlingen blir i stället en milslånga sprint.

Lars Markusson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".