Stor vapenarsenal funnen hos 45-åring

Automatvapen, hagelgevär, pistol och revolver - listan över de vapen som polisen hittade vid en husrannsakan i Kramfors var lång när den presenterades vid en rättegång i Härnösand i onsdags.

Då ställdes en 45-årig man inför rätta, åtalad för grovt vapenbrott, förberedelse till grovt rån samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, skriver Tidningen Ångermanlands nätupplaga.

Vapengömman blev en total överraskning för polisen. Husrannsakningen genomfördes sedan mannens sambo anmält honom för olaga hot, och hon misstänkte att han hade vapen.

I mannens hus hittades en stor vapenarsenal: AK4 med stridssele och ammunition, ett prickskyttegevär, tre avsågade hagelgevär varav en halvautomatisk, två intakta hagelgevär, tre kulgevär, ett avsågat kulgevär, tre salongsgevär kal.22, en revolver, en pistol, ett armborst med 12 pilar och en stor mängd ammunition av en rad kalibrar, samt två övningsgranater.

Förutom vapnen hittade polisen också 17 registreringsskyltar, sex kommunikationsapparater, blåljus med sugfot, militära förbudsskyltar, ordningsvaktemblem, Norrortspolisens (Stockholm) märkutrustning, gummimask, rånarluva, peruk, aptertång för sprängkapsel och krutstubin, 20 elsprängpatroner och fyra sprängkapslar.

Under vittnesförhör under rättegången berättade mannens sambo att han vid ett tillfälle bett henne köra honom och en kompis till Örnsköldsvik för att råna en bank.

Om mannen fälls på alla åtalspunkter bör straffet bli fyra-fem års fängelse, anser kammaråklagare Stina Sjöqvist.