Mora lätt seger för MoDo

Modos norske forward Per-Åge Skröder skrev in sig i historieböckerna när han gjorde det avslutande och avgörande målet hemma mot Mora, 3-0.

Målet var Skröders sjunde i numerärt underläge under säsongen och därmed slog han elitserierekord.

Per-Åge Skröder har en rätt brokig karriär bakom sig i elitserien, men har uppenbarligen hamnat helt rätt i Modo. Han gör sitt livs säsong, och med två mål mot Mora är han nu uppe i 25, mer än en fjärdedel av dem gjorda i numerärt underläge.

Rekordmålet kom i ett läge där Mora hade tryck i underläge 0-2. Modo drog på sig en utvisning och dalalaget såg ut att få en chans att komma in i matchen med sex och en halv minut kvar att spela.

Men i stället avgjorde Skröder. Han kontrade tillsammans med Modos lagkapten Per Svartvadet, som fick in pucken framför mål där Skröder tryckte till. -Jag har flyt nu, pucken studsade på en back och i mål, sade norrmannen ödmjukt efteråt.

”Hyfsat”

Men du gör en bra säsong? -Jodå, det går väl hyfsat (!) men jag spelar med bra folk - Niklas Sundström och Justin Morrison. Den bästa kedja jag spelat med.

De 25 målen innebär att Skröder nu bara är två mål efter Moras och elitseriens skyttekung Pavel Brendl. -Det lägger jag ingen energi på. Det viktiga är att det går bra för laget och att vi kommer så bra och laddade som möjligt in i slutspelet. Blir det något annat får det bli en bonus.

Brendl hade två jättechanser mot Modo. Båda gångerna var han fri med Modos målvakt Karol Krizan. Första gången drog han Krizan men la pucken i stolpen, andra gången räddade slovaken.

Hade Brendl gjort mål i första läget (efter två och en halv minut) kunde matchen ha fått ett annat förlopp. -I en sån här match måste man sätta de få chanser man får, nu gjorde vi inte det, konstaterade Moras andretränare Pär Djoos.

Inget tryck

I stället gjorde Skröder 1-0 för Modo mitt i första perioden och gav hemmalaget en bra grund att stå på inför fortsättningen - i en match med väldigt lågt underhållningsvärde. -Vi hade inte riktigt det där trycket i ”pedalerna” som vi borde ha. Skönt att vi ändå kunde jobba oss till segern, sade Modos tränare Harald Lückner.

Modo såg faktiskt ut att spela på resultatet redan efter 2-0-målet i början av andra perioden. Vilket höll på att straffa sig. Mora tryckte på ordentligt i tredje perioden och med lite flyt - och Per-Åge Skröder i sämre målform - kunde laget ha gjort riktig match av det hela på slutet.

Mora hade två stolpskott, förutom Brendls frilägen, men Modo tog ändå en rättvis seger, om än utan att imponera.

Modo har dock skadeproblem, kom till start utan långtidsskadade forwarden Andreas Salomonsson (knä) och backen Hasse Jonsson (revben). Dessutom tvingades Skröders båda kedjekamrater Sundström (revben) och Morrison (ljumske) utgå under matchen.