HSAN utreder dödsfall i Sundsvall

Vad hände under de åtta timmar den 61-årige mannen vistades på akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus och tills han fick träffa en läkare?

Det ska Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utreda. 61-åringen avled efter att ha vårdats elva dygn på sjukhuset.

Den 61-årige mannen var hemmahörande i Härnösand och led bland annat av diabetes, något som gett honom besvär med sår på ena foten och som tvingade honom till otaliga sjukhusbesök.

Men sent på natten till den 18 oktober blev mannen dålig med hög feber och svår hosta och ville själv komma till sjukhus. Hans sambo kontaktade sjukvården och rekommenderades, enligt anmälan till HSAN, av sjuksköterska att dröja till morgonen eftersom han ändå skulle få ligga på en brits och vänta.

Efter långa diskussioner skulle en ambulans i alla fall skickas och 61-åringen kom till akutmottagningen mellan tre och fyra på morgonen.

Klockan 12.15 får mannens sambo ett telefonsamtal från den läkare, som undersökt mannen. Läkaren kan då meddela att mannen hade bl a dubbelsidig lunginflammation, hjärtflimmer och en infektion. Läkaren var också, enligt sambon, upprörd över hur mannen behandlats.

61-åringen blev inlagd på sjukhuset för vård och avled elva dygn senare.

Det är hans sambo som vänt sig till HSAN med en anmälan.