Hästsporten hårt skadedrabbad

Hästsport är en av de farligaste sporterna i Sverige.

Varje år söker omkring 13 000 personer akutvård för skador i samband med ridning och omkring en fjärdedel av dom söker vård för frakturer.

Det visar siffror från Socialstyrelsen och Konsumentverket.

Under en hopptävling för fem år sedan, i Kungsnäs utanför Sundsvall, kastades Gunilla Nylander in i en vägg av sin häst. Hon bröt ryggen och det var ett tag ovisst om hon skulle kunna gå igen.

Men trots att Gunilla Nylander skadades allvarligt, hon var millimeter från att bli totalförlamad, klev hon upp på hästryggen bara sex månader efter olyckan och jobbar som ridlärare på Ridcentret i Färsta.

– Jag känner inte av skadan så mycket. Det kan göra lite ont i ryggen ibland, säger Gunilla Nylander.

Vanligt med skador
Att ryttare skadas är vanligt i Sverige. Sporten är olycksdrabbad, bara fotbollen och utförsåkningen har fler skador, rent procentuellt, bland utövarna.

Många skador blir också allvarliga. De som rider läggs in dubbelt så ofta på sjukhus jämfört med andra som skadas under fritiden. Vanligast är att ryttare skadas när de ramlar av hästen men också bett och sparkar orsakar många skador.

En tredjedel av ryttarna skadas på ridskola eller liknande, men de flesta skadas när de rider på fritiden, exempelvis hemma på egen häst.

Gunilla Nylander, som jobbar på Ridcentret i Färsta, sätter säkerheten främst när hon instruerar sina elever. Trots det sker det olyckor, oftast arm- eller benbrott.

Halv miljon utövare
Ridning är tillsammans med fotboll Sveriges största ungdomssport. Totalt rider en halv miljon svenskar för motion eller tävling.

Svenska ridsportförbundet arbetar aktivt för att säkerheten ska höjas men trots det avlider i genomsnitt fyra personer varje år till följd av ridolyckor.

Nu ökar antalet hästar och hästägare i Sverige och Gunilla Nylander tror att skadorna nu kan bli ännu vanligare.

– Risken finns alltid. När man skaffar sig en häst är det bra om man fortsätter sin utbildning och inte vänder sig till en kompis för hjälp. Det finns utbildad personal på ridskolor att vända sig till, säger Gunilla Nylander.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se