1 av 2
Kramfors
2 av 2
Länet (Källa: Landstinget)

Mer än vart tredje barn i Kramfors lider av fetma och övervikt

Bland sexåringarna i Västernorrland väger vart fjärde barn för mycket, och i Kramfors kommun där läget är allra sämst är 37 procent av sexåringarna överviktiga.
Skolsköterskorna är ofta de som först uppmärksammar problemet men det är svårt att få mer kvalificerad hjälp från vården för dem som behöver.

Allt fler barn lider av fetma och övervikt. Bland sexåringarna i Västernorrland väger vart fjärde barn för mycket, och i Kramfors kommun där läget är allra sämst är 37 procent av sexåringarna överviktiga. 

Övervikten hänger sedan ofta med ända upp till vuxen ålder. Ofta är det skolsköterskorna som först uppmärksammar problemet och pratar om kost, motion, vikt och hälsa med barnen och deras föräldrar. Men sedan är det svårt att få mer vård och hjälp för dom barn som behöver. Det finns för lite resurser och nu vänder sig skolsköterskorna till landstinget för att be om mer kvalificerad vård.

Ett gott exempel är den viktskola som man provat på för överviktiga barn och deras föräldrar på Sollefteå sjukhus. Något liknande borde finnas på många fler orter i länet, menar Christina Norlander och Kristina Öberg som är skolsköterskor i Herrskogs rektorsområde i Kramfors.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".