Kylvatten från Alby kan värma Ångeborna

Ånge kommun kan snart värmas upp med kylvatten från Eka Chemicals fabrik i Alby.
- Det varmvatten vi nu dumpar i Ljungan skulle kunna bli basen i kommunens fjärrvärmenät och därmed minska förbränningen av flis och framför allt olja, säger Karin Wennberg på Ånge kommun.

Sa Karin Wennberg, bygg- och miljöchef vid Ånge kommun.

Kylvatten från Ekas kloratfabrik i Alby ska kanske värma upp Ånges fjärrvärmenät och på så sätt minska kommunens förbränning av torv och olja.

Idén är snart 30 år gammal men den blev åter aktuell 2005 då Eka Chemicals moderniserade sin kloratfabrik, en förändring som ledde till ett ännu varmare kylvatten än tidigare. I dag håller vattnet upp mot 70 grader och på Eka använder man bara en liten del till uppvärmning av egna lokaler. Överskottet går rakt ut i Ljungan.

Marie Engberg på Eka berättar att man efter fabrikens ombyggnad tog ny kontakt med kommunen för att göra en eventuell varmvattenaffär.

Tanken är att pumpa varmvattnet från Alby till Ånge i en 13 kilometer lång rörledning, cirka 130 kubikmeter per timme. Röret är den största investeringen, det ska ägas av kommunen.

- Hela projektet är kostnadsberäknat till 35 miljoner kronor, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Karin Wennberg är bygg- och miljöchef på Ånge kommun. Hon tycker att idén är fantastisk.

- Den spar miljön på flera sätt. Ljungan slipper ta emot varmvatten och kommunen kan elda mycket mindre olja. Kommunen har dessutom sökt klimatinvesteringsbidrag, som kanske kan ge oss ungefär 10 miljoner kronor.

Onsdagen 14 februari presenterar en konsult sina beräkningar för kommunen. De handlar främst om rörets sträckning och kostnaderna för rör och pumpar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".