Oro för framtida uranbrytning i Ånge

Aldrig förr har det letats uran som nu. I Sverige pågår det just 57 undersökningar om uranbrytning och Västernorrland är inget undantag.

– Man är väl mest brydd vad det kan ha för inverkan på naturen, säger Tage Andersson som bor i området.

I Märrviken sex mil sydväst om Ånge nära gränsen mot Härjedalen har Geoforum Scandinavia AB fått tillstånd att undersöka eventuell uranbrytning. Området är en del av den uranrika berggrund som sträcker sig från Härjedalen upp till Jämtland. I närheten av området bor Tage och Kerstin Andersson och de är några av de många människor som skulle påverkas av en eventuell uranbrytning.

– Allihopa vet vi ju om uran och dess verkningar och hur det kan bli. För det är väl ingen som tror att uran bara är någonting som man fraktar upp och bär iväg, säger Kerstin Andersson.

Dra sig ifrån bygden
Tage Andersson är också orolig vilka konsekvenser en eventuell uranbrytning skulle kunna få områdets framtid.

– Det kan ju bli så att folk drar sig ifrån en sådan här bygd. På sommaren är det ju också väldigt mycket folk här i stugor och så och de skulle ju inte vilja komma hit om det var uranbrytning, säger Tage Andersson.

Men för att få till stånd en uranbrytning krävs för det första att ett företag är intresserat av att bryta och sedan måste regeringen godkänna brytningen. Därefter hamnar beslutet hos den kommun det gäller och då har kommunen vetorätt mot alla andra. Detta innebär att kommunen kan stoppa en uranbrytning oavsett de tidigare besluten. Men den här rätten att kunna stoppa förslag om uranbrytning tror Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge, kan vara hotad.

– Det finns de som befarar att EU på sikt kommer lägga sig eftersom en så stor del av världens uran finns i Sverige. Och hur länge kommer de tillåta att vi sitter på de resurserna när det kan komma unionen till godo, säger Sten-Ove Danielsson.

Hota vetorätt
Regeringen har också visat ett intresse av att öppna för uranbrytning i Sverige något som skulle kunna hota kommunernas vetorätt.

– De får ha vilken inställning de vill men jag hoppas verkligen inte de går ifrån det kommunala vetot. För det tycker jag är viktigt att de som berörs av en brytning ska vara de som får yttra sig, säger Sten-Ove Danielsson.

Men om frågan om uranbrytning skulle dyka upp idag på kommunfullmäktiges bord är Sten-Ove Danielsson ganska säker på vad svaret skulle bli.

– Ja till 80 procents säkerhet skulle vi säga nej, säger Sten-Ove Danielsson.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista