Kräftor från Kakasus till Örnsköldsvik

Bergströms delikatesser i Örnsköldsvik startar fabrik i Armenien för att hämta hem kräftor till Sverige. Företaget startade projektet, tillsammans med SIDA, för ett och ett halvt år sedan men det är först i höst som produktionen har kommit igång på allvar.
Än så länge har företaget endast tillstånd att flyga hem levande kräftor till Sverige där de sedan kokas och säljs. Men tanken är att de så småningom ska koka och frysa in kräftorna innan de fraktas till Sverige. Antalet kräftor som fiskas upp ur sjön ökar därmed markant. Men Carl Bergström tror ändå inte att fabriken kommer att vara ett hot mot kräftbeståndet i sjön. Sammanlagt kostar projektet omkring 3 och en halv miljon kronor. Företaget har satsat en och en halv miljon, SIDA 700 000 kronor och en Armenisk samarbetspartner resten. Och förhoppnignen är att projektet ska ge flera nya arbetstillfällen både i Armenien och hemma i Sverige
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".