Sundström dominerade i mötet mot Frölunda

Frölunda hade otur mot Modo i form av att Niklas Sundström var tillbaka i Örnsköldsvikslaget efter skada.

Sundström var rinkens kung när Modo vann hemma med 7-4. Hans kedja gjorde sex av målen och totalt elva poäng.

Förre NHL-centern Sundström missade sex matcher på grund av en revbensskada. Och Modo var sig inte likt under den perioden, förlorade fyra matcher, och tog fyra poäng.

Men med Sundström är Modo ett helt annat lag - för att inte tala om hans kedjekamrater Justin Morrison och Per-Åge Skröder. Ingen av dem gjorde något större väsen av sig under Sundströms frånvaro - nu blev båda tremålsskyttar.

Totalt gjorde Sundström-kedjan elva poäng i matchen. Sundström svarade för tre målgivande assist, bland annat ett till Skröder när denne gjorde 2-1 - norrmannens åttonde mål i numerärt underläge den här säsongen. -Jag är nöjd med att vi tog tre poäng, och nöjd med två spelare, målvakten Karol Krizan och Niklas Sundström. ”Susse” var grym, det är han som ligger bakom det mesta kedjan gör, sade Modos tränare Harald Lückner.

Annars var Lückner synnerligen missnöjd.

”Grymt besviken” -Jag är grymt besviken på hur vi uppträdde i försvaret. Här spelar vi hemma och siktar uppåt i tabellen och uppträder som vi gjorde. Ändå tränar vi försvarsspel på varje träning.

Frölundas tränare Per Bäckman var inte direkt uppåt han heller. Och klagade också bittert på sitt lags försvarsspel. -Vi gör fyra mål på bortaplan, har bud på både fem och sex, då känns det inte roligt att förlora. -Så många målchanser som vi hade i kväll har vi inte haft på länge. Men det hjälper ju inte när backspelet är under all kritik. Vi bjuder ju på fyra-fem av målen.

Nej, det var inte en match i tränarnas smak, däremot en i publikens som fick se en av de mer händelserika, chansrika och målrika matcher som spelats i arenan som är ny för säsongen.

Modo kom igen efter en svag förstaperiod och såg ut att ha tagit kontroll på matchen efter två tidiga mål i mittperioden.

Och i ännu högre grad efter 5-2 drygt 12 minuter in i slutronden.

Osannolik avslutning

Men avslutningen på matchen blev smått osannolik. Frölunda gjorde 5-3 och 5-4 och hade Modo i gungning när Jan-Axel Alavaara drog på sig en utvisning, som Modo gjorde 6-4 på.

Varpå Steve Kariya fick chansen att på straff ge Frölunda poängchans igen - men sköt över.

Därmed var saken klar, och Justin Morrison avslutade Sundström-kedjans klang- och jubelföreställning med att skicka in Modos sjua två minuter från slutet.

Modo gick upp från femte till tredje plats i kampen om att bli sämst fyra och få hemmaplansfördel när kvartsfinalspelet börjar.

Frölunda förankrades allt fastare under kvalstrecket och får det tufft i den osannolikt hårda striden om platserna sex till elva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista