Förlust för både länslagen i elitseriehockeyn

Timrå IK förlorade hemma på torsdagskvällen när Linköping gästade.

Laget blev mållöst dessutom - 0-2 slutade matchen.

Förlust också för MoDo på bortaplan på torsdagen, men däremot inte mållöst, efter förlängning vann Skellefteå med 5-4.

Linköping tog tre viktiga poäng på bortais när ett för kvällen blekt Timrå lätt besegrades med 2-0. -Jag är grymt nöjd med hela lagets insats, sade Linköpingstränaren Jan Karlsson efter segern.

När slutspelet närmar sig börjar Linköping visa kvalitet - precis vad laget saknat under en stor del av elitserien. -Det är oerhört starkt att hålla nollan mot hemmastarka Timrå, konstaterade LHC-tränaren.

Den slovakiske målvakten Rastislav Slana fick för första gången hålla nollan i målet sedan flytten från Malmö till Linköping. Sedan tjecken Roman Cechmanek floppat i Linköpingsmålet ställs hoppet till att den 27-årige NHL-meriterade slovaken, som framgångsrikt vaktade målet i Södertälje förra säsongen, ska bli målvakten som räddar Linköping till slutspel - och som sedan kan bli en joker i jakten på SM-medaljer.

Nu fick Stana dessutom bästa tänkbara hjälp av sina utespelare mot ett för kvällen oväntat geistlöst och blekt Timrå.

Ineffektivt Timrå -Jag hade väntat mig en bättre insats. Vi skapade inte tillräckligt många målchanser och var inte heller så effektiva, erkände Timråtränaren Kent Johansson.

Timrå lider visserligen av att många av backarna är skadade. För andra matchen i rad tvingades Timrå spela större delen av matchen med endast fyra backar - och just backarna spelar en viktig roll i Timrås offensiva spel.

Landslagsbacken Anton Strålman gör aldrig en dålig match och var Timrå bäste spelare tillsammans med målvakten Johan Backlund - som även räddade en straff.

Tony Mårtensson blev straffläggare sedan Fredrik Emwall dragits omkull i ett friläge. Mårtensson försökte lirka in pucken vid stolpen med en snabb dragning, men Johan Backlund var med på noterna och täppte effektivt igen hålet med sitt benskydd.

Två klassmål

Linköping vann matchen på två verkliga klassmål.

Jonas Junland slog till direkt efter fyra sekunders spel i numerärt överläge sedan Timråbacken Pär Styf blivit utvisad i upptakten av andra perioden. Junland gjorde sitt första elitseriemål för säsongen då han grundlurade Johan Backlund med en styrning på backkollegan Andreas Holmqvists skott.

Niklas Persson svarade för konststycket att göra mål i numerärt underläge då han snodde pucken av Timråbacken Kalle Koskinen och åkte sig fri med Johan Backlund i Timråmålet. Persson prickade otagbart in pucken vid Backlunds vänstra kryss.

------------------

Skellefteå var på knä men reste sig.

Och efter seger med 5-4 i förlängningen mot Modo slåss laget vidare i kriget runt strecken. -Vi har en tro på oss själva och har ställt till det förr för motståndarna på slutet, sade tränaren Per-Erik Johnsson efter dramats upplösning.

Det var hemmalaget som precis som väntat kom ut och tog greppet om spelet.

Drömöppningen stod Magnus Wernblom för när han redan efter fyra minuters spel slog in ledningsmålet efter en bjudning av Modo-målvakten Karol Krizan.

Historisk Wernblom

Hans första mål för kvällen i numerärt överläge skulle snart följas av ytterligare ett. Därmed var Wernblom historisk. Med 19 mål i power play är han effektivast hittills i elitserien.

Men Modo redde ut anstormningen i början och såg ut att ta över matchen i den andra perioden när laget gick fram till en tvåmålsledning efter två mål av Robert Döme och Tobias Viklund.

Då hängde huvudena på Skellefteåspelarna. Men bara för en stund.

Moralen i laget höjdes flera snäpp när Magnus Wernblom gjorde sitt andra mål för kvällen i numerärt överläge. -Det målet gav oss mycket vitaminer, sade Perra Johnsson.

Efter en habil inledning av matchen började Modo darra lite efter Skellefteås återkomst i matchen. -Vi gjorde några ödesdigra misstag. Jag är inte nöjd med defensiven, tyckte Modotränaren Harald Lückner.

Dramat i Skellefteå fortsatte efter att Fredrik Öberg i början av den tredje perioden kvitterat till 4-4. -Vi hade ju försvunnit ett tag i matchen. Då passade de på att göra två mål. Sedan var vi det bättre laget igen, sade hemmatränaren.

Kan räcka

Slutet blev en rysare fullt i klass med streckstriden i elitserien.

Det blev till slut Pontus Petterström som kunde frälsa hemmalaget när han bröt sig fram och gjorde segermålet till 5-4 efter 3.17 i förlängningen. -Oerhört starkt av det gänget att komma in och avgöra första gången de var på isen i förlängningen, tyckte Perra Johnsson.

Skellefteås arbetsmoral var hög och avgörande för slutresultatet. Den kan räcka till nytt kontrakt och kanske rentav slutspel. Om någon vecka vet vi.

Modo ska inte skämmas för sin insats. Slutspelsformen ser ut att vara på väg - men om det ska bli mer än kvartsfinal måste försvarsspelet skärpas till och Karol Krizan måste dessutom höja sig några snäpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista