Snart kan Sundsvall bli "huvudstad"

Umeå är enda tänkbara huvudstaden i ett region Norrland som består av de fyra nordligaste länen.

Det menar Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i statskunskap vid Mittuniversitetet. Alternativet är att Norrland delas upp i två regioner, och då ligger Sundsvall bra till som ”huvudstad” i den södra regionen.

– Men oavsett hur framtidens regioner ser ut så kommer vi alla att påverkas av förändringen, säger professor von Bergmann-Winberg. Varje region kommer att ha en huvudort med universitet och storsjukhus. Till den huvudorten kommer att vi åka för alla större och viktigare ärenden.

Kommunikationerna inom regionen blir viktiga. Det räcker inte med satsningar på väg, järnväg och flyg vid kusten, utan det måste finnas bra förbindelser även i öst-västlig rikting, säger hon. Och det arbetet måste komma igång snabbt.

Marie-Louise von Bergmann-Winberg menar att den som nu är snabb med att ta initiativet i debatten kan dra fördelar av det. För direkt efter att ansvarsutredningen lagts fram på onsdag så kommer debatten riktigt igång om hur regionerna ska se ut i framtiden.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista