Funktionshindrade kritiserar patienthotellet

Patienthotellet som invigdes på Sundsvalls sjukhus hösten 2005 har byggts med en rad allvarliga brister för funktionshindrade.
Största bristerna rör toaletterna vid restaurangen där rullstolsburna inte ens kan ta sig in själva. Dessutom är larmknapparna svåra att nå.

-Dom som bygger verkar inte ha den kunskap de ska ha, säger Birgit Andersson, funktionshindrad och aktiv i NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund i Sundsvall.

Men det är inte bara den omöjliga toalettdörren som skapar problem för funktionshindrade. I korridoren sitter väglampor i glas i sån höjd att synskadade riskerar krossa dom med huvudet. Dörrar går rakt ut i korridoren och kan slå omkull både barnvagnar och äldre. Handikapptoan är nästan en halvmeter för smal, och dessutom sitter larmknapparna helt fel.

Det innebär att personer kan bli liggande på golvet utan att kunna slå larm.

Och i Pulsen efter klockan fyra i dag (28/2) kommer landstinget svara på varför det blivit fel och vad som ska göras åt problemen.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista