Kuusela hjälte när Modo vann

Kristian Kuusela klev fram och avgjorde den femte finalrysaren mot Linköping.  17.01 i den fjärde (!) perioden. Detta sedan Linköping fullständigt dominerat förlängningen. 10-0 i skott efter 7.09 och 16-3 totalt innan Kuusela avgjorde!

– Jag måste hålla med och tycka att vi hade flyt, konstaterade Harald Lückner. Plus att Karol Krizan var alldeles enorm.

Kristian Kuusela – större hjälte finns inte i Örnsköldsvik.

Den tekniske finländaren ordnade segern med 2-1 för Modo 17.01 in på förlängningen i den femte finalmatchen mot Linköping.

– Mitt livs viktigaste mål, sade matchvinnaren till SVT.

Spela på säkerhet. Gör inte ett enda misstag grabbar!

Det var ingen tvekan om vilken order som finaltränarna delade ut till sina mannar före matchen.

Det blev också den mest tillknäppta och försvarsbetonade finaldrabbningen – inget av lagen ville ge motståndarna favören av ett ”billigt” mål.

Modo försökte dock sin vana trogen att hemma i sin egen lejonkula Swedbank arena slå knock på motståndarna med ett tidigt mål – men Rastislav Stana såg till att LHC red ut stormen med flera fina räddningar på fyra heta Modochanser under de två första spelminuterna.

Närmast mål i första perioden var Modos Justin Morrison som i sin comeback efter skada prickade stolpen.

Iskall målkung

Det var först 13.01 in i mittperioden som publiken i en fullsatt arena i Örnsköldsvik sattes i ett lyckorus.

Modobacken Hans Jonsson stoppade en rensning från LHC-försvaret på blålinjen. Han skickade iväg ett direktpass till en helt fristående Per-Åge Skröder. Den 28-årige norrmannen fick plötsligt huvudrollen.

– Jag fick passet direkt på klubbladet, drog pucken åt vänster och lyfte in den över Rastislav Stanas utsträckta benskydd. Oj, vilket skönt mål, jublade Skröder.

Hans första mål i finalserien – men målet innebär att Skröder nu delar titeln som skyttekung med Moras Pavel Brendl, båda har pangat in 35 mål totalt i grundserien och slutspelet.

Öhrstedt ordnade förlängning

Tre minuter och 33 sekunder – så nära var Modo segern. När matchuret visade 16.23 slog Martin Öhrstedt till och dundrade in kvitteringen till 1-1 med ett välplacerat slagskott utom räckhåll för Modomålvakten Karol Krizan. Backkollegan Magnus Johansson assisterade med en precis passning.

Målet tände Linköping som satsade allt på en sista offensiv för att knäcka Modo – men fick inte in pucken.

Hemmalaget, som spelade med två halvskadade spelare (Andreas Salomonsson och Justin Morrison), drabbades av en riktig tung smäll då backjätten Mattias Timander tvingades utgå på grund av axelskada tre minuter in i tredje perioden.

Modo som hamnade i underläge med 2-3 i matcher i såväl kvartsfinalen som semifinalen och sedan vänt på steken och gått segrande burkamperna - har nu plötsligt kopplat greppet om SM-bucklan efter segern i Örnsköldsvik. Nu åker Modo till Linköping med 3-2 i ryggen och kan säkra guldet på lördag. Om det misslyckas så handlar det om en direkt avgörande kamp i Örnsköldsvik på måndag.

Och på hemmais har Modo vunnit alla matcher mot Linköping – hittills.

Ove Byström/TT
Lennart Sundwall/SR Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista